Paris, j'ai faim...!

Het is vrijdagnacht 03 uur. De laatste gasten schuifelen waggelend de deur uit, de bar wordt gepoetst en met het kleine beetje energie dat ons nog rest schenken we elkaar een welverdiend, koud biertje in. Dit is het moment waarop je maag een knorrend geluid geeft. Na een werkdag van 12 uur kan je eindeloos fantaseren over hamburgers, boterhammen met pindakaas, dik belegde tosti’s met mayonaise, Steak Bearnaise of Eggs Benedict. Derek oppert naar zijn huis te gaan, om daar met nog wat kliekjes uit de koelkast een omelet te bakken. Denkend aan de fietstocht voorafgaand aan de omelet,  juicht niemand het plan toe. Het gesprek kabbelt voort en alle lievelingsrestaurants met de daarbij bijbehorende signature dishes worden genoemd. Niet goed voor de honger, die ons nu echt in de ban heeft.  Plots roept iemand “waarom gaan we niet naar Parijs en eten we daar alles wat los en vast zit?” Ja, waarom niet? Zo gezegd, zo gedaan. Binnen 5 minuten zitten we in de auto en met het passeren van de grens Nederland-België komt het besef. De honger zal nog lang niet gestild worden en de vermoeidheid begint parten te spelen. Waar zijn we aan begonnen? We nemen de afslag Gent en om 6 uur in de ochtend rijden we een nog slapende stad in. Met een strakblauwe lucht en een nog zwakke ochtendzon aan de horizon, wijst een krantenbezorger ons de weg naar een parkeergarage. Klokslag 07 uur zitten we aan het ontbijt in het Mariott hotel; veel koffie, verse sappen, warme broodjes en alle soorten beleg die je je maar bedenken kan… Op ons verzoek wordt de Eggs Benedict buiten de kaart om gemaakt. We eten ons buikje rond en na een slenterende stadswandeling rijden we terug naar Amsterdam, er moet die avond helaas nog gewerkt worden. Jammer dat we Parijs nooit gehaald hebben, maar het avontuur heeft ons gegrepen.

 Enkele weekenden later volgt de herkansing. 24 uur Parijs. Zaterdagochtend om 5 uur verzamelen bij Raz. Mijn late sluitdienst geeft mij het voorrecht om met deken en kussen op de achterbank te kruipen. Derek rijdt, Mies navigeert en Yvon zorgt voor het entertainment. In België hebben we onze eerste stop met croissantjes en verse jus d’orange. Deze 2 dagen staan in het teken van ‘alles wat lekker is opeten, veel proosten en vooral genieten’.

Om 11 uur rijden we Parijs in. De Air BnB is pittoresk en gelegen in een buurt die het beste bij ons past: omringd door bistro’s en cafés. De zon schijnt op onze vermoeide gezichten, maar de Parijzenaren lachen ons tegemoet. We slenteren de stad door. Yvon heeft haar Eiffeltoren-primeur. Derek legt alles vast op zijn GoPro en Mies laat haar liefde voor macarons de vrije loop gaan. Ik zwijmel weg en denk terug aan al mijn voorgaande bezoekjes aan deze prachtige stad. Natuurlijk passeert die ene verkering de revue. Iedereen gaat met z’n liefje naar La Ville D’Amour. Hand in hand langs de Seine, kussen op de Ponts des Arts, een portret laten vereeuwigen op de heuvel van Montmartre, een stokbrood breken in Jardin du Luxembourg en elkaar diep in de ogen kijken na een cultureel bezoek aan het Louvre. Het zou zo mooi moeten zijn, jij en ik, de rest van de wereld om ons heen vergeten, in dat moment, het enige wat telt… Gedver. Ik krijg er nog jeuk van, wat een cliché, romantiek in Parijs. Ammahoela! Het stokbrood heeft mijn darmen van slag gemaakt. De nuchterheid wint. Die keer dat ik Parijs bezocht in mijn eentje, de blaren onder mijn voeten heb gewandeld omdat ik overal tegelijk wilde zijn, dat was pas ultiem!  

 Mijn knorrende maag brengt me terug naar de realiteit. We ploffen neer op een terras en bestellen charcuterie, fromage, foie gras en pastis! Ik flirt wat met onze gastheer, niet al te knap, maar hij brengt ons goed eten en heerlijk koude drankjes. We zijn in Parijs en bij mij gaat nou eenmaal de liefde door de maag, ik kan er niets aan doen. Ik ben domweg het gelukkigst met een bord vol lekker eten voor me en een goed glas wijn.

 Die avond drinken we bier op het gras voor de Sacré Cœur, zwijmelen we weg bij een knappe Parijse straatmuzikant, eten Côte de Boeuf met Sauce Béarnaise, drinken nog meer Franse wijn en verorberen we ijsjes alsof we weer kind zijn. We voelen ons thuis in deze stad die ons met open armen ontvangt.

De volgende ochtend is het eerste wat we in koor roepen: “CROISSANTS!”. Een zoektocht naar de beste boulangerie brengt ons naar Montmartre. Terwijl wij, de dames, genieten op een bankje in de zon wacht Derek, onze ontbijt-gastheer in de rij die tot buiten de winkel staat. Even later komt Derek ons weer tegemoet. Perfect in stijl, met blauw-wit gestreept shirt, korte broek, een baguette onder zijn arm en een zak vol vers gebakken croissants! We genieten van dit typisch Franse ontbijt en laten Parijs nog even op ons inwerken…

In de middag zijn we uitgenodigd voor een gin proeverij bij Distillerie de Paris. We mengen ons tussen de kenners van wijn, calvados, cognac en gin en we doen hun verbazen als wij ons verhaal vertellen. 50 soorten gin op de plank, en we willen altijd blijven vernieuwen. Maar nu zijn we in Parijs om te eten, te drinken… en te genieten.

 De proeverij heeft ons wederom hongerig gemaakt. De planken charcuterie en fromage komen op tafel.  ‘Goddelijk’ roepen we bij een schapenkaas ingelegd met truffel. Met een bezoek aan een delicatessenwinkel waar we onze ogen uitkijken en onze tassen vullen, sluiten we ons avontuur af.

Die avond zitten we weer in de auto, terug naar Amsterdam. De Franse radio loodst ons de nacht door en als we Raz weer binnen stappen vinden we daar uitgeteld de crew die die dag gewerkt heeft. We zetten de bar vol met alle macarons, eclairs, rillettes, terrines en patés die nog over zijn van ons flitsbezoek. Hun knorrende magen zijn ons dankbaar en wij fantaseren alweer over truffels zoeken in Piemonte…

Iris Molkenboer